2012. augusztus 26., vasárnap

Keresztutak

Keresztutak volt a címe az Európai Quilt Szövetség ez évi pályázatának. Méret 20x50 centi. Nagyon nem tudtam, hogy az életben milyen keresztutak  nehezítik, vagy könnyítik az életünket, amit ebben a méretben ábrázolni is tudnék. 
Aztán úgy adódott, hogy közvetlen környezetemben nemrégen zajlott egy súlyos betegség, a tüdőrák. Végiggondoltam a történetet, ami naponta lejátszódik bennünk, a nélkül, hogy tudnánk róla: naponta kb harminc sejtünk indul hibás szaporodásnak. Ekkor jönnek a fehérvérsejtek, amik hopp, felfalják a hibás sejtet. Az esetek 99.9999%-ban. De van 0.00001 %, amikor nem ismerik fel a fehérvérsejtek a hibás osztódást, a daganatsejt pedig éli világát, növekszik kedvére, keresztezve életünk fonalát. 
Tehát a keresztút duplán van jelen életünkben, a nélkül, hogy tudnánk róla. Először mikroszkópikus méretben, majd  - szerencsétlen esetben -  terveinket a betegség keresztezi. 
Ezt próbáltam az alábbi munkával  képbe hozni.A vörösvértestek, és a fehérvérsejtek.
Az érfalak

A nyirokcsomók fala.

Az érben a sejtek
Az érpályából, ill nyirokcsomóból kilépő fehérvérsejtek megtalálják a daganatsejteket. (ezeket nem ábrázoltam másnak, mint az egészségest, épp ezért nehéz a dolguk a felismerésnél. Csak a sejtmag sötét) 
A kész munka. 
Csak az a kérdés, hogy lesz-e valakinek ideje elgondolkozni rajta. 

Utólagos bejegyzés. Volt alkalmam végignézni a 18 ország 360 munkáját, mit mondjak, nagyon szép munkák voltak, de a zöm ugyanígy nemigen volt első ránézésre érthető, mint az enyém. De volt egy tündéri. az olaszoké közt találtam. Miniatűr gépi hímzés. Remélem nem baj, ha ide teszem. 


2012. augusztus 11., szombat

A víz régen, most és majd.
Az idei Ezüstvölgy-i pályázat témája: Múlt, jelen, jövő.  Egy négyzetméteren persze. Arra gondoltam, hogy a saját fejlődésem komponálom quiltre, vagyis hogy régen hogyan varrtam a vizet (ez van alul, csak csíkok összevarrogatva, szóval mint egy igazi kezdő,) a jobb oldalon a jelen, azaz csipeszes húzogatással a víz már hullámzott is,  és a munka nagyobbik része a jövő, azazhogy milyen irányban haladok - hát persze hogy a nuno filz irányba.  A zsüri nem értékelte az ötletemet, így ugrott a 25 euróm. De lehet, hogy csak a 123 beérkezett munka sok volt, hisz csak 32-t fogadtak el.  


2012. augusztus 3., péntek

Foltos tábor Békásmegyeren
Szabó Irénke meghívott a békásmegyeri táborba nuno filzet tanítani. (ehhez készültek néhány bejegyzéssel előbb a festett anyagok) izgultam, mert bemutatót tartottam már a témában, de 2x13 lánynak tanítani egyszerre, az kicsit más. A lelkesedés, és a jókedv határtalan volt, a sálak is szépek lettek, remélem sikerült kicsit megszerettetni a lányokkal ezt az anyagot.