2012. szeptember 10., hétfő

Nagy Gyaloglás

Mivel egy hét, és fekvésre ítél a bal lábam műtétje, ki kell használni ezt a gyönyörű időt. A Bükkbe indulunk, a már bejárt utakra, csak azt az apróságot hagyom figyelmen kívül, hogy nem vagyok edzésben. Az úszás, meg a bicikli nem pótolja a gyaloglást, így aztán lihegek, míg a csipet csapat többi tagja -a Tátrán izmosított lábaikkal - könnyedén veszi a meredekeket, míg én a tüdőm majd kiköpöm. 

 Az őszi kikerics. És ami még szebb, hogy itt még zöld a fű, nincs barnára száradva, mint otthon.  
 Találunk egy lódarázsfészket. Csak messziről zoommolok rá, igen kellene szaladni, ha megzavarnánk a benne lakókat. Leginkább a habcsóktortámra hasonlít, csak nem lapokban sült, és már bepiszkolódott.
 A papírgyártól indultunk, a Gulicka, Fehérkőlápa volt az útvonal, majd megcsodáltuk Bükkszentkeresztet, hogy ez a kis hegyi falu hogy fejlődik. Évente találunk egy új utcát, ami most épül.  Felkaptatunk a legmeredekebb dombra...
...hogy lenézhessünk. Délután két óra, és még bő három óra hazafelé. De megérte, nagyon szép volt.

2012. szeptember 9., vasárnap

XL

Negyven éve volt egy kemény órám. De tényleg csak egy. A szülésznő megkérdezte, hogy fogják hívni. Kati. És ha fiú lesz? akkor is Kati. Hát születhetett más, mint Kati? Remélem, az LX-es tortáját is én fogom sütni húsz év mulva.

2012. szeptember 1., szombat

Tiszadob-Andrássy kastély

Milyen volt az idei augusztus?  Ha egy szóval kell mondanom, száraz. De annyira száraz, hogy a Tisza már majd eltűnik. Az erőműnél a kis kőtörő gáton száraz lábbal lehet átmenni a szigetre, pedig ez a kis gát normál vízállásnál nem is látszik, hogy van.
Az év talán utolsó szabadvízi fürdését a tiszadobi strandra tervezzük.  A Tisza mellékága a homokos parttal kellemes, pláne, hogy  a sulyom taposóaknaszerű termései se fúródnak a talpunkba. A víz felső öt centijét átmelegíti a még mindig erővel sütő nap, de az éjszakák már hidegek, lejjebb kimondottan hideg a víz. Különös érzés a hátamon lebegni, és vigyázni, nehogy beljebb érjen a lábam, mert ott igen zima van. Mintha egyszerre fürödnék meleg és hideg vízben.
Hazafelé megnézzük a frissen renovált Andrássy kastélyt. Gyönyörű! Szívet melengetően szép ez a frissen megszépített asszimetrikus épület.  Csak kívülről gyönyörködhetünk, a felhasznált 1.7 milliárd ennyire volt elég. Remélem előbb utóbb a belsejét is megnézhetjük.





Az évszázados tiszafákat derékban visszavágták, ugyanígy a sövénylabirintust is. Remélem, szakemberek csinálták, nem ötletszerűen, hanem a megújulás esélyével.