2013. november 20., szerda

Átváltozás.

ilyen volt a nappali falvédője. Nem akartam nagyon hivalkodóra, ezért csak egy darab selymet kézzel letűztem hajdanában danában. A nagyobb darab 300x80 cm, a kisebb a fele. Most már untam is, meg nagyon akartam valamin gyakorolni a tűzést, ezért szétbontottam, (nem kis munka volt, mivel igen szépen, apró öltésekkel volt tűzve) és kifordítottam. Most a fényes oldala van kívül, ezért nem is könnyű fotózni. Most ilyen. Egyik kép se színhelyes, a valóságban kb homokszínű.


2013. november 3., vasárnap

Vajköpülés, óriáspetrezselyem, és Kanada




Mióta falun lakunk, házi tejet iszunk, igaz, hogy a városba járunk érte mióta itt az utolsó tehenet is levágták. Erről a finom kis házi tejről kb 10 % tejszínt lehet lefölözni. Eddig az összegyűjtött tejszínt hagytam megaludni, majd lecsurgattam, egy literből lett kb fél liternyi sűrű krémsajt, ami nagyon jó kenyérre kenve, de pogácsába dagasztva is. A savó a kenyérsütéshez lett elhasználva. Ma kiataláltam, hogy kipróbálom, lenne-e belőle vaj. A robotgépbe öntöttem a liternyi tejfelt, és a dagasztó kanállal lassú fordulaton  kevertem. Mikor már kezdtem elveszteni a türelmem, kb 40 perc múlva állt össze vajnak. Lecsurgattam az írótól, sok nem lett a vajacska, kb 15 deka, de milyen!!! Az írót majd megisszuk. A lényeg, hogy tudok vajat köpülni!!
Egész nyáron azon keseregtem, hogy nem kelt ki rendesen a petrezselyem, ami meg kikelt is egérfaroknyi volt, megpucolni se volt érdemes. Most, mikor ki akarom szedni, nem jön. Még ásóval is alig ez a hatalmas példány. Ekkora még a TESCOban sincs, nemhogy az én kertemben.


A kulturaquiltek új országa Kanada volt. Ez nagyon nagy ország. Nagyon nagy falat nekem. Ezért csak egész kicsit mertem bele harapni, ki ne törjön a fogam. A juharfa csapolásáról szól a kép, amiből majd a juharszirup készül. A pirosak a csövek, amiken át a megcsapolt fából a vederbe folyik az édes lé, abból főzik a juharszirupot.