2016. október 9., vasárnap

Bükkszentkereszti gombafesztivál

Egy hete majdnem minden nap esik az eső, hidegek is vannak, gondolnám, itt az őszi gombák ideje, de mikológus barátnőm nem ilyen optimista, szerinte kell még egy hét míg előjönnek azok a fránya gombák. Nem baj, ha most van a gombafesztivál, akkor most megyünk. Méghozzá gyalog, én is. Na nem Tiszaújvárosból, csak Miskolcról a villamos végállomásától. Kati mindig új utakat talál, most éppen ebben a susnyásban vezet, meglep ez a dzsungel,  a növények szára alapján akár bambusz is lehetne, de a levele más. Nem is találkozunk egyetlen pandamacival se.
 
Végül csak kiérünk a rendes erdőbe

Idő remek, hol levesszük a kabátokat, hol fel,
A Vadas Jenő forrás vízelvezetője kb ötven éve ugyanaz a korhadt fa. Jól bírja.
Az erdő gyönyörű, bár még nem érte elég hideg, nem szinesedik.

Papó és mamó megpihen a rönkökön. Az nem igaz, hogy ilyen vének vagyunk, csak a Kati kedvéért.
Fehérkőlápán a forrás mellett ilyen helyes kis asztalokat csináltak. Pár hónap, és a húsvéti szirkának ide fogunk teríteni.
Csak gomba nincs. Illetve ezt az egyet találom. Gyönyörű kis tinórú ---a teteje.
mert az alját az erdő összes csigája megkóstolta.

Hihetetlen, de a gombakiállításon a miskolci gombászok szinte minden szokásos fajt fel tudnak vonultatni. Hogy honnan szedték, nem tudom, igaz némelyik kissé koros, de felismerhető. A vásári sokadalom ugyanolyan mint tavaly ilyenkor volt.15 csoport főzi a mindenféle gombaételeket, de ekkora út után megérdemeljük, hogy pincér szolgáljon ki. A Borostyán étteremben gombás a kacsa
gombás a pisztráng
de akárhogy nézzük ez csak termesztett csiperke. A gombákat ma fából faragták
Nagyon meg vagyok elégedve a térdemmel, nem fáj, de a hazafele utat már busszal tesszük meg. Még rengeteg remek ötletem volna a térdfájdalom ellen, de úgy látszik a legjobb az alapos terhelés.

Másnap, azaz vasárnap délelőtt van a Derkovicsban a foltvar
ró kiállítás megnyitója. Fényképezőgépet nem vittem, így csak a magam munkáját tudom ide tenni. A másodikkal a zsüri különdíját nyertem.  Pedig annyira nem tartottam esélyesnek, hogy rendes képet se csináltam róla mikor teljesen kész lett.


2 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Jaj ezen a borsodi papón-mamón olyan jót derültem. Gyalog felmentetek Bszentre, le a kalappall!!! Akkor ezt az utat is felveheted a térfájás elleni listádba :-)
Nagy kitolás a természettől, hogy gombanapra nincs gomba, reméljük jövőre nem csinál ilyet.

Márta néni azéris írta...

Vagy az esőt kellett volna egy héttel előbbre rendelni, vagy a gombanapokat későbbre.