2012. augusztus 26., vasárnap

Keresztutak

Keresztutak volt a címe az Európai Quilt Szövetség ez évi pályázatának. Méret 20x50 centi. Nagyon nem tudtam, hogy az életben milyen keresztutak  nehezítik, vagy könnyítik az életünket, amit ebben a méretben ábrázolni is tudnék. 
Aztán úgy adódott, hogy közvetlen környezetemben nemrégen zajlott egy súlyos betegség, a tüdőrák. Végiggondoltam a történetet, ami naponta lejátszódik bennünk, a nélkül, hogy tudnánk róla: naponta kb harminc sejtünk indul hibás szaporodásnak. Ekkor jönnek a fehérvérsejtek, amik hopp, felfalják a hibás sejtet. Az esetek 99.9999%-ban. De van 0.00001 %, amikor nem ismerik fel a fehérvérsejtek a hibás osztódást, a daganatsejt pedig éli világát, növekszik kedvére, keresztezve életünk fonalát. 
Tehát a keresztút duplán van jelen életünkben, a nélkül, hogy tudnánk róla. Először mikroszkópikus méretben, majd  - szerencsétlen esetben -  terveinket a betegség keresztezi. 
Ezt próbáltam az alábbi munkával  képbe hozni.



A vörösvértestek, és a fehérvérsejtek.
Az érfalak

A nyirokcsomók fala.

Az érben a sejtek
Az érpályából, ill nyirokcsomóból kilépő fehérvérsejtek megtalálják a daganatsejteket. (ezeket nem ábrázoltam másnak, mint az egészségest, épp ezért nehéz a dolguk a felismerésnél. Csak a sejtmag sötét) 
A kész munka. 
Csak az a kérdés, hogy lesz-e valakinek ideje elgondolkozni rajta. 

Utólagos bejegyzés. Volt alkalmam végignézni a 18 ország 360 munkáját, mit mondjak, nagyon szép munkák voltak, de a zöm ugyanígy nemigen volt első ránézésre érthető, mint az enyém. De volt egy tündéri. az olaszoké közt találtam. Miniatűr gépi hímzés. Remélem nem baj, ha ide teszem. 


8 megjegyzés:

Ábrahámné Éva írta...

Márta néni ez gyönyörű!

Erika írta...

Nagyon ötletes és eredeti! Tetszik!
Ráadásul találkozott a szakma és a hobbi.

Névtelen írta...

CSÚCS!!!
Cseppentőné Ildikó

Marcsi írta...

Gratulálok, ez fantasztikusan jól sikerült!

Trudi írta...

Eszembe jutott róla a lányaim kedvenc rajzfilm sorozata az "Egyszervolt az élet" v. valami hasonló volt a címe. Ott is ilyen szépen elmesélték, hogyan is működnek a sejtjeink.

Márta néni azéris írta...

Örülök, hogy tetszik Nektek, de még mindig kétségeim vannak, hogy aki a szöveget nem olvassa, csak a címet látja, hogy Lymphocita contra carcinoma, vajjon mi jön át neki?

Fernel írta...

Annyira jól megfogtad a lényeget, és gyönyörű lett a munka!
Nagyon- nagyon tetszik, ahogyan látod a világot!
Tényleg örülök, hogy ismerhetlek, így, legalább a hálóról.
Más:
Ha jól emlékszem, kerestél buborékfóliát.
Ma láttam a Tescoban, valami 60x100-as méretben, a sulikezdéses részen volt, összehajtogatva. Az árára már nem emlékszem, de rögtön eszembe jutottál.
Remélem, tudtam segíteni.

Márta néni azéris írta...

Jó, hogy szóltál, mert nekem most van valamennyi, de kell a tartalék, és jövőre is terveim vannak.