2013. július 9., kedd

Az Összművészeti tábort

az idén Bogácson szervezte meg a Derkó. 84-en voltunk, a mazsorettesek, rézfúvósok, hímzők, és foltosok mellett idén először jött a Kisbocskor néptáncegyüttes is, tíz gyerek 5-12 évig.



Ilyen jurtaházakban laktunk, mellette volt a fedett medence, tíz tempó hosszú, egy hibával, hogy csak reggel nyolctól este nyolcig volt nyitva, a korai úszkálásra át kellett menni a strandra, majdnem száz méterrel odébb.(de ott is csak a meleg vízben lehetett reggelente úszni, az úszómedencében nem, de nem haltam bele a meleg vízben se.) .





Mivel a jurta közös termében igen meleg volt, kivonultunk a jurta elé, a hímzők meg az árnyas fák alá.
Folyt a mütyürgyártás, nekem legjobban az ötperces nyakláncom tetszett, amit a nálam levő akármikből állítottam össze.(centiméter, guriga, ollóőr)


De a legjobb az volt, mikor a tíz kicsivel strandra mentünk, és a két kicsit, az ötéves Regőt, és a hat éves Mártit rám bízták. A népi tánc nagy önbizalmat fejleszt. Ne fogjál., tudunk úszni, és már süllyedtek is el, aztán felkapálóztak egy korty levegőér, látod brutálisan jól úszok, látom, és kihalászom a víz alól,  a térdemről startoltak a másfél méterre levő  lépcsőhöz, ne félj,  nem megyek nekik, érzékelőm van, mondja Regő, és landol egy néni keblei közt, persze a néni is nagyilelkű volt, együtt derültünk. Fél órára nagymama voltam.
Aztán jött a búcsúünnepség, táncoltak nekünk, zenéltek nekünk, mi meg kiállítottuk a munkákat, amiket csináltunk.



Itt a kis népi táncosok. Még hajtok egy olyan kép után, ahol a műsor után együtt táncolunk a gyerekekkel, húsz év múlva milyen érték lesz, amikor már ezek a gyerekek is az Állami Népi Együttes tagjai lesznek.

1 megjegyzés:

36évi írta...

Először is ez a hely nagy kedvencem, egyszer szilvesztereztünk egy ilyen házban, isteni volt jan. elsején reggel a (melegvizes) medencében pezsgőzni. Azóta is tervezem, hogy oda egy varrótábort szervezek. :)))
Másodszor, a gyerkők isteniek, amit leírtál, előttem van szóról szóra. És az is, ahogy te ezt imádod. :)))
Puszi