2014. január 14., kedd

Narancslekvár öreganyám módra.


Ettől a vödrös narancstól mindig elcsábulok. Nem mintha olcsóbb lenne, hisz négy és fél kiló fér a vödörbe 900 forintér, de ilyenkor mindig elővesz a lekvárfőzés heve. Mivel csak én eszem a családban, egy vödör három évig kitart.
Tehát a narancsot vékonyan lehámozzuk. Ezt a sárga héjat megdaráljuk, és leöntjük vízzel. Néhány óráig állni hagyjuk, majd a vizet leöntjük róla, és annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük főni. (a recept apróra vágást ír, de ki győzi azt. . Meg akkor minek a gyorsdaráló)
A fehér héjat is lehúzzuk a narancsokról, ezt eldobjuk, bár minden gyümölcs közül ennek a legmagasabb a pektintartalma, de ez nagyon keserű. .
A narancsokat is felaprítjuk, és a fövő héjhoz tesszük. (ja, két citrom is ajánlatos bele, az ma nekem lemaradt) Addig főzzük, míg felére besűrűsödik, akkor teszünk bele 3 kg cukrot. Ezzel tovább főzzük, míg mézszerű nem lesz, és lecseppentve megdermed. kihűlés után. Kicsit kesernyés, de pont annyira ahogy én szeretem.

2 megjegyzés:

a Matula ikrek írta...

Pirítóshoz ez a tökéletes! :o)
Szerencsémre barátnőm lekvárfőző "bajnok", így nekem a főzés rész kimarad.

Márta néni azéris írta...

Valamikor engem is kényeztetett a sógornőm,de ma már sajna nincs kertje.