2018. november 1., csütörtök

Halottak napi megemlékezés - a magam módján.

Anyai nagyapám egy nagyon finom úriember volt, nagy gavallér. Ha valahova elutazott,  nagyanyám mindig kapott tőle valamit. Így aztán a hadifogságból se jött haza üres kézzel - pedig nem a szomszédban raboskodott, hanem Kínában. Ezt a madarat hozta nagyanyámnak, amit valamelyik hadifogoly társa faragott. Több mint egy évig tartott az útja hazafelé, mindvégig hátizsákjában a madárral. Hogy ne jöjjön üres kézzel.
A sasmadár - eredetileg asztali cigarettakínáló, feje levehető volt, benne a cigaretta - a kb száz év alatt, mióta kifaragták,  sok mindenen átment,  csőre letört, szeme kiesett, jól-rosszul meg lett preparálgatva, ragasztgatva. De legfőbb értéke az út amit megtett nagyapám hátán.


Másik két régi tárgyam egy generációval a madárnál is idősebb. Ez a két sárgaréz dísz nagyanyám elmondása szerint az ő nagyanyja konyhájában lakott, mivel nagyanyám 1899-ben született, tehát ezek kb a 19. század közepéről származhattak. Én az ötödik generáció vagyok, aki szidolozza, nem csoda, hogy néhol már lukas. A története pedig, hogy anno hajdanán egy úrinő még a férje előtt se ejtett ki olyan szavakat, mint menzesz. Ha tehát a nehéz napok jöttek, ősanyáim ezt úgy adták ősapáim tudtára, hogy Jehan, és Yseult (kik lehettek, ki tudja) ilyenkor egymásnak hátat fordítva lettek a falra akasztva. Nem így,

hanem így.



És van még egy száz éves abroszom is. Ez apai nagyanyámé volt, 1910-ben volt az esküvőjük, a szine már eltűnt, de Bajusz Ilona nagyanyám saját kezűleg varrt  monogramja ott van.


No én most nagyanyám abroszával terítek az ebédhez, délután pedig a madaram kap egy kis méhviaszos ápolást, Jehant, és Yseultot pedig kiszidolozom. Így emlékezek azokra az őseimre, akiknek már nem tudom hol porlanak a csontjai, de valahol a génjeimben benne vannak.

3 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Drága Márta, ez volt a legszebb emlékezés amit ma olvashattam a blogodon az őseidről, így halottak napján. A nyáron Erdélyben a gyergyóremetei falumúzeumban hallottam a családi jelbeszéd egy másik formájáról. Amikor a házastársak éppen "haragban" voltak, akkor a kontyos széket (női) és a lekerekített háttámlájú széket (férfi) egymás mellől eltették, az asztal két végére. Ha váratlan "vendég" jött, akkor első dolguk az volt, hogy sebtében egymás mellé visszarakják a két széket, ne már kitudódjon , hogy éppen szünetet tart a családi béke. :-)

a Matula ikrek írta...

Micsoda történetek! :)

Márta néni azéris írta...

De jó! Persze lehet, hogy az én őseim se csak a pirosbetűs napokat jelezték így, lehet, hogy a haragot is, de nagyanyám csak ezt mesélte.