2012. október 14., vasárnap

A Mátyás templom -a Határtalanulra

Az idei év pályázati kiírását úgy döntöttem kihagyom. A témák jók voltak (Magyarország várai, templomai, A londoni olimpia, és Viseletek volt a három téma) de most élvezni akartam a nyarat, meg egyébként is muszáj nekem mindenütt ott lenni? 
Aztán egy reggel arra ébredtem, hogy a Mátyás templom gyönyörűséges faragott díszeit vajjon hogy lehetne zsinórokkal ábrázolni. El voltam veszve. Mert ha egyszer egy technika befészkeli magát az agyamba, akkor az már nem hagy nyugton. 
Először is kellett egy képet keresni a gugliban.  Ezer kép van fenn a Mátyás templomról, de ami elég közeli, hogy a részleteket is hozza, az kicsi darab.  Ami távolabbi, hogy rajta legyen az egész munka jövendőbeli képe, az nem elég részletes. No mire összemostam a kettőt az agyamban, kiderült, hogy az egyik képet délelőtt, a másikat délután fotózták, az árnyék egyiken jobbról, másikon balról esik. No de még ott nem tartunk. 

Kezdtem a tetőzeten. Gondoltam, ha ezt meg tudom csinálni, a többi már menni fog. Körömnyi selyemdarabkákat varrogattam fel egy anyagra tetőcserépszerűen, és az eredmény igen fellelkesített. Addigra már - mivel minden szabad percemben zsebemben voltak a fehér, és ekrü színű horgolócérnáim, fonalaim, - tekintélyes mennyiségű körmönfont zsinórom gyűlt össze, hogy nekifoghassak.  

 A négy egyforma ablak mintázatával mit mondjak, igen megkínlódtam. Hogy valamennyire - még átlós rövidülésben is egyforma legyen.
 A zsinórok felvarrásával nemkülönben. Kézzel próbáltam, reménytelen volt. Géppel se könnyű. Van 12-es zsinórvarró talpam, de azzal csak az egyenes zsinór ment, itt pedig tekeregni kellett mindenfelé. Végül úgy csináltam, mintha tűznék az óraüveg talppal, és egy gomb segítségével próbáltam a köríveket tartani -nem túl sok sikerrel.
 Rengeteget bontottam, és rengeteg tűt törtem, és kb a felében voltam, mikor már tudtam, hogy nem ez lesz életem főműve, de már túl sok munkát feccöltem bele, hogy feladjam.

Nem vártam érte díjat, de addig is, míg a zsűri véleménye megérkezik, a sajátom:

Az ötlet csillagos ötös.
Tervezés hármas
Kivitelezés kettes.
Kudarctűrő képesség csiszolása minden képzeletet felülmúló.



És itt a zsűri véleménye. Bár mindössze harminc munka volt, de sok nagyon ütős, istenemre nem irigyeltem a zsűritagokat, mikor itt sorrendet kellett felállítani. De ezt a fából vaskarika mondatot sehogy nem értem. Ha a kivitelezési ötletek nagyszerűek (mármint hogy selyemből csináltam a majolika cserepeket, zsinórból a kőcsipkét, nehéz selyemből az ablakokat, ) akkor ennek az együttese miért nem hozta meg a kívánt hatást? Ha nem hozták a kívánt hatást, nem voltak nagyszerűek, ha viszont nagyszerűek voltak, akkor hozták.
Lehet, hogy nekem is le kéne ragadni a pamutvászonnál?






13 megjegyzés:

dióhéj írta...

Ó!
Csodálatos lett, nagyon tetszik, a kínlódásodat átéltem szegény Mártanéni, de az eredmény lenyűgöző!

dixike12 írta...

Akármit mondhatnak /zsü.../ szerintem mind a négy pont csillagos ötös, mert a Mátyás templomot igy megvarrni csodás. Nem mertem volna belevágni, pedig majdnem mindennap látom közelről, messziről, ezért mondom, hogy nagyon nagyon jó.

Ábrahámné Éva írta...

Márta -néni ez csodálatos !

Trudi írta...

Élőben is láttam, ne legyél magaddal ilyen szigorú. Egyébként idén mások is sokat pihenhettek, mert nagyon kevés volt a pályamunka! Na és valahogy nekem a várbeli patina is hiányzik.

Kriszti írta...

Bevallom töredelmesen az utolsó mondatod kicsit mellbe vágott, mint pamutvászonnál leragadt foltost, de ez a munkád, ahogy a többi is, valóban elismerésre méltó.:)

Márta néni azéris írta...

Isten őrizz, hogy mellbe vágjak valakit, tudom, hogy a pamutvászon az egyes számú alapanyag, de hát van élet azon túl is.

Telma írta...

Lehet,hogy arra gondoltak,hogy a kő hatását a selyem nem fejezi ki.
Ha a selymet és a vásznat ötvözted volna...
De Márta néni,"azért is" nagyon szép.

Telma írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
lilapereszke írta...

Kedves Márta!

Mutatom a templomodat a kolleganőmnek. El van ájulva tőle, hogy milyen szép!!! (nekem is nagyon tetszik.) Azt mondja írjam meg neked, hogy szerinte nagyon jó a selyem, mert a gránit, és márvány fényes, azt nem lehet tompa fényű anyaggal megcsinálni.
Fantasztikus a munkád, ügyes és türelmes vagy!!!

Márta néni azéris írta...

Nem, a kő a Simon féle molinóból van, vagyis pamutvászon, méghozzá a sok bontás miatt millió pici lukkal, ami ebből a molinóból ki nem vasalható, de gondoltam, a mészkő is ilyen:-)))

gubike írta...

"A folt öltöztet" kategóriában értékeltek. Ez meg valahol a zsűrit minősíti.

Márta néni azéris írta...

Ó ez e legkevesebb, Kacsuk Évi a Trudi blogján bocsánatot kért érte, benn voltam az Évi szobájában a piros munkámér, és kaptam kis ízelítőt, hogy mi van ott, mi munka egy ilyen kiállítás megszervezése, ki tudja mi mennyi galibát fogunk jövőre csinálni---

36évi írta...

Igen, én kevertem össze a papírokat, volt rá egy estém, hogy összeadjam a rahedli számot, átlagoljam, lekörmöljem, kipipáljam, ésatöbbi. Hát, nem voltam százas, az biztos, viszont az volt az egyetlen pillanat, hogy örültem neki, hogy csak 34 munka volt. :(
Mártikám, tőled is bocs.