2012. december 16., vasárnap

Elkezdődött.

a karácsonyi sütés, bár még van egy bő hetünk addig, de sose lehet tudni mi jön közbe, és ezek az omlós tésztás sütik amúgy is elállnak.
Bevallom, nagyon szeretek süni, de igazán nem tudok kibontakozni, mert engem hizlal, Imre cukros, Kati finyog, hogy anya már megint tömsz!  De a karácsony, az más. Valakik ilyenkor csak megeszik, húsvétkor már alig van belőle.
Most a középen látható kereszttel díszített bigyó történetét mesélem el. Ezt a Mincemeat nevű angol karácsonyi süteményt nagynénémtől tanultam. (mint egy csomó jó dolgot) Látszatra ez nagyon egyszerű valami, omlós tészta korongok bele egy muffinsütő szerű, de inkább talkedlisütőnek mondanám alkalmatosságba, bele a lekvár, tetején másik omlóstészta, kereszt, és kész.
Node a lekvár! Az a mazsolalekvár nem semmi. Nagynéném kb öt évente csinálta, és az utolsó üveg - mivel nagynéném már tíz éve halott, minimum 11, de lehet, hogy több éve vár sorára. Bevallom, már sokszor leszedtem, lecsavartam a tetejét - mennyei áhítat -  aztán visszacsavartam, és visszatettem. Nem, ezt a csodát nem lehet csak úgy egyszerűen elhasználni.  Maga az illat, amit ez a lekvár áraszt, valami mennyei.

Merthogy az összetétele.
75 dkg apró fekete mazsola
50 dkg nagy szemű világos mazsola
50 dkg szárított fekete ribizli (ezt kintről hozta)
22 dkg vaj
75 dkg cukor
1 citrom és egy narancs kicsavart leve, és lereszelt héja
teáskanál fahéj
1/2 reszelt szerecsendió
2.5 dl konyak
1kg reszelt alma-.

Ledarálni, egy hétig naponta megkeverni. Ennyi van a kézzel írt szakácskönyvében.  Hogy meddig kell főzni, meddig nem, vagy egyáltalán kell-e, ki tudja. Minden esetre biztos, hogy én soha megcsinálni nem fogom, még egy tucathoz elég ami maradt, de 2014-ben már csak emlegetni fogjuk.






4 megjegyzés:

a Matula ikrek írta...

Bizony, az ilyen dolgokra lehet mondani, hogy Értéke felbecsülhetetlen.

lomaquilt írta...

Szerintem meg kell próbálni megcsinálni. Hiszen mindent lehet kapni hozzá. Éppen hétvégén voltam a magosnál és van arany mazsola, áfonya többféle. Jó hogy feltetted a receptjét. Én pl. most már több éve Gabica mézesét csinálom. Ezért örülök ilyenkor a feltett recepteknek.

batorba írta...

Kellemes, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

Szeretettel:

„Batorba” Csilla

„Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.” Csitáry-Hock Tamás

batorba írta...

Békés, boldog új esztendöt kívánok!
„Kívül, belül maradjon
Békében az ország;
A vásárra menőket
Sehol ki ne fosszák.
Béke legyen a háznál
És a szívredőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.”
( Arany János )
Batorba - Csilla