2013. augusztus 19., hétfő

Öreganyám körtetortája


Ízlelgetem, milyen jóízű szó az, hogy körtetorta.  KÖRTETORTA. KÖRTETORTA
 Mivel most nagyon szezonja van hetente sütöm valamilyen ürüggyel. 
Hozzávalók: Alulra egy omlóstészta. Ehhez fél kiló liszt, 10 dkg porcukor, 1 Ráma +evőkanál disznózsír, kicsi só, három tojássárga, evőkanál tejfel, csomag sütőpor. Három részre osztom, kettőt elteszek a fagyasztóba, hogy a jövő héten is legyen, egy résszel pedig kibélelek egy nagyobb tortaformát, hogy pereme is legyen. 
10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 egész tojás - alaposan felverem, és belekeverek 5 dkg darált dió, és 5 dkg rétesliszt keverékét. Ezt rákenem az omlóstészta alapra. 
Kb 5-6 körtét meghámozok, félbevágok, közepét kiszedem, és szárrésszel befelé hasrafektetem a keverékre. Kicsi kristálycukor, és fahéj, majd 170 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. 
(na most már csak azt kéne tudni, hogy rakjam vissza az eredeti betűformát) 
 

3 megjegyzés:

a Matula ikrek írta...

Hohóóó, ideát is épp körtetúltengés van, ezt kipróbáljuk!

Bejka írta...

Ínycsiklandó! Ezt a tortát bizony én is kipróbálom! Köszönöm a receptet!

Névtelen írta...

Kedves Márta néni!

Megsütöttem, és valami Isssteni finom! Köszönöm a receptet a családom nevében is.

mária /néni:-))/