2011. augusztus 11., csütörtök

Micsoda augusztus!!!



Az idei évre nagyon meleg, nagyon aszályos nyarat jósoltak az okosok. No a nagyon meleg az megvolt, mert volt júliusban kb 10 napunk, mikor majd megsültünk a melegtől, aztán jött az eső.  Július 29-én népnapom alkalmából kaptunk 110 mm esőt. Aztán még naponta 20-40 mm közt. Volt nap, mikor 88%-os páratartalmat mértünk. A paradicsomjaim akkorára nőttek, hogy a felázott földben elhúzták a karókat, amikhez ki voltak kötve, és  mint a részegek feküdtek egymás hegyén hátán, karóstul. De a termés hatalmas volt, az ötven dekás nem volt ritka. De a koktélparadicsom is a földön.  A gyom - mire rá lehetett menni kihúzgálni - úgy elburjánzott, hogy akkora lett a hegy a komposzton belőle, hogy már feldobni rá a kosárral nem tudtam, csak mellé, és úgy villáztam fel a tetejére. 

A gólyák végre kirepültek. Mindig a frászt kapom, hogy meg fognak-e tudni tanulni az alatt a kb három hét alatt, míg még itt vannak. A kis gólyák fekete csőre most már átmegy pirosba, nem lehet a szülőktől megkülönböztetni. Mindig csodálom, hogy hogy tudja a természet így rendezni a dolgát, hogy tudja, hogy hány kisgólya legyen, ebben az évben pl minden fészekben három volt, más években csak kettő. Aztán tudtam meg, hogy nem. Minden pár kikölti az ötöt, aztán a szerint, hogy milyen év van, egy-kettő, vagy három éhen hal, és megeszik. Praktikus megoldás. 


De ilyen szépnek még nem láttam az augusztust. Ilyenkor már csak a rozsdás, kiszáradt fűcsomók, virág a folyóka, ami még kap egy kis vizet valahonnan, de most, minden éled, tombol a vegetáció. Ez a gátoldal. Augusztusban már nem kaszálnak, de most lehetne, még igen sokat. A madarak már elhallgattak aratás után, csodálkozok, hogy ennyi éledésre nem kezdenek újra énekelni.
Most vendégem Kati görénye. Nagyon kedves kis jószág, ha a szagától eltekintünk. A teraszomon minden sarok tökéletesen le van pókhálózva, de legjobban a borostyán dzsungelét szereti. Egy béka kinyírását nem tudtam megakadályozni, (van belőlük még párszáz a kertben) a gyíkokat, és a sündisznót szerencsére nem találta meg.

1 megjegyzés:

Fernel írta...

Hmmm!Nyami!
Paradicsom!

Nálam is van, de most a hideg miatt lelassult, nem érik annyi. De szép, az idén- kopp, kopp- úgy néz ki, időben sikerült permetezni, csak vagy két tő piaci akar megdögleni fitophtorában, az anyától való igaziak, azok szépek, zöldek, elevenek.
Mostantól meg maguknak kell boldogulniuk, már nem tudom őket pátyolgatni. Max, egy héten este kiszaladok szüretelni :(
De szombat reggel megyek, hátha a háztáji gombásom beindult már :D