2011. szeptember 16., péntek

Szivat a babom.

Ki kell írjam magamból a mai mérgem.

Kerítésünk a kert végéig, meg hátul is elég masszív vasrácsból készült, így jól bírja, ha felfuttatok rá ezt-azt, minden évben mást. Paradicsom, uborka, és futóbab  a sorrend, az idén a bab van soron. A kertészeti árudában vettem 35 szem babot 350 forintér, amire az volt írva, hogy erőteljes növekedésű futóbab, zöldbabnak, kifejtőnek, és szárazbabnak egyaránt kiváló. (na meg átláthatatlanná teszi a kerítést, az is szempont.)
Az erőteljes növekedés hamar megmutatkozott, felmászott a szomszéd mogyoróbokrára, onnan át a diófára. Mikor a zöld hüvelyek kezdtek mutatkozni, kemény, és érdes felületű hüvelyek voltak, gondoltam, meghagyom inkább szárazbabnak, túl durvának tűnt az egész. Így aztán beérett a szárazbab. Szívtam a fogam, mert nem az a tűzbab volt, amit szeretek, ebben csak két szem volt egy hüvelyben, ráadásul lapos, három milliméter sincs a vastagsága.  Nem baj, így is elég lesz a téli szárazbab szükségletünknek. Hanem múlt hónapban úgy elkezdett virítani, mint a bolond. Mi a fenét akarsz, már úgyse fogsz beérni gondoltam. De most, mikor nekifogtam, hogy lenyessem a kerítésről, hisz jön az ősz, rengeteg zöldbab volt rajta. Próbaképp leszedtem pár hüvelyt, és megfőztem. Mit mondjak, mint a vaj. Az íze meg egész különleges, mint a mogyoró. Ó de jó! Gyorsan nekiestem, és leszedtem, egy nagy vajdling tele lett vele. Három órámba telt, míg feldaraboltam, hisz figyelni kellett, nem szálkás-e.

Mivel egyébként is palócleves volt az ebéd, hozzátettem a megfőzött néhány hüvelyt is. Hanem már az első falat kifordult a számból. Valószínűleg az az egyetlen hüvely volt ehető, amit reggel megkóstoltam. A többi egytől egyig ehetetlen volt, a hüvely falában felgyűlt cellulóz miatt. Ha két héttel hamarabb szedem le, tökéletes zöldbab. Ha hagyom még két hétig érni, kiváló kifejtő bab lehetett volna, De így ment az egész a komposztra. A három órányi munkámmal együtt.
....de vigasztal a kis vasalóm, amit Tatabányán vettem, és aminek a kedvéért most kicsit nagyobb lelkesedéssel kezdtem foltozni. (nyaranként nem megy a varrás) 6x10 cm a talpa. És nagyon jól ellátja a feladatát.

7 megjegyzés:

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Kedves Márti néni - ha más nem is, a tanulság megmaradt! Azt pedig el lehet tenni jövőre. Legfeljebb borul egy kicsit a sorrend! :-))))

Névtelen írta...

Nahát, hogy még egy vasaló is vigaszt tudjon jelenteni! :-)
A kifejtett babszemek színe viszont nagyon dizájnos.
üdv: Edit

Névtelen írta...

Huh, végre lehet megjegyzést írni. A profil kijelölése (névtelenre) megy.
Edit

lilapereszke írta...

Próba

Névtelen írta...

Tetszik a blogod.
Erzsi

Márta néni azéris írta...

Nekem meg az tetszik, hogy Edit barátnőm meg tudta buherálni, hogy írni lehessen rá.

vadrózsa írta...

Megbecsüld azt a vasalót, Mártika! Eztán ha bármi balul sül el, gondolj rá, és mindjárt jobb kedvre derülsz! :)