2011. október 28., péntek

Vénasszonyok nyara

Október vége, és még mindig ragyog a nap, és nem tudok vele betelni.








7 megjegyzés:

a Matula ikrek írta...

Bizony, csodás, hogy idén van idejük megszínesedni a leveleknek.

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Kedves Márta néni - a fotóid, mint mindig, most is gyönyörűek.
De nem hallgathatom el, hogy a post címe helytelen. "Vénasszonyok", mint ilyen ma már nincsenek, csak "Szépkorú Hölgyek" léteznek. De azt is mondhatjuk, hogy "Tapasztalatokban gazdag" szebbik nem! :-)))

Annamari írta...

Valóban gyönyörű az ilyen ősz, de nálunk nagyon kéne már egy kiadós eső... lassan kiszáradnak a kutak, szántani nem lehet, s ha így hull le a hó, nem biztos, hogy könnyű év lesz a következő.

Márta néni azéris írta...

Már akárminek is nevezzük, de én nagyon élvezem. :-))de az bizony nagyon igaz, hogy az eső nagyon kellene, a szántók itt is szántatlanok, mert eltörne az ekevas, és az én személyes szomorúságom, hogy gombának még hírét se látjuk, pedig a rizikeszedés már tavaly is elmaradt, és a kökénylekváromból, meg a medvevérből se lesz semmi, mert rásült a kökény a bokorra.

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Márta néni - hogy miket nem mondasz! Mi az a rizike, kökénylekvár meg medvevér?

Márta néni azéris írta...

Rizike: fenyőerdőben termő gomba, igen jó savanyítva.
Kökénylekvár: a kökényt felforraljuk, áttörjük, magja fennmaradjon, ami átmegy, abból lekvárt főzünk. Fanyar, de nagyon egészséges.
Medvevér: Kökényt áztatunk vodkába, kicsi cukorsziruppal édesítjük három heti ázás után. Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság.

Annamari írta...

A rizikéhez fűződő gyerekkori élményeim most előjöttek, meg is kívántam. De gomba nálunk sincs egy szál se... a kökény meg tényleg rásült a bokrokra... a som is, gondolom...