2011. október 16., vasárnap

Szádelő

Buszos kirándulással megyünk a Szádelő völgyébe. Ezt a túristaparadicsomot mindenki ismeri, csodás természeti látványosság a 300-400 méteres sziklák közti - barlangok beszakadásából képződött - völgy, mely   3 km hosszú, melyet most bejárunk alul, aztán felül, majd vissza alul.. 
Zoltán alaposan nekikészül a hat órás túrának, egy palack víz madzagra kötve. Ennyi. De meg nem issza, visszahozza sértetlenül. 
 


 A cukorsüveg szikla, ami a maga százegynehány méterével innen nézve magas, de fentről majd eltörpül a nagyok közt.
 A Szár patak, vagy Blatnica (v.ö. Wikipaedia) ami az útnak hol egyik, hol másik oldalán szalad.
 A fák itt lenn a sziklák védelmében még zöldek, csak feljebb színesednek.
 Hasadék a hasadékban.
 Fenn, a völgy végénél már ilyen szép színes az erdő. Andi, a túravezető  - mivel a csapat jórésze jógázik -  megmozgat minket, erőgyűjtő mozgás, mert fel, a sziklák tetejéhez a több száz méteres szintkülönbség egyetlen emelkedő.
 Fentről a látvány még inkább lenyűgöző.
 A csapat egy része.
És a sziklák egy része.




 A felhők meglehetősen fenyegetők voltak, de néha a nap megvillantotta, hogy milyen is az ősz a Szádelőn.
Van egy vicc arról, hogy miért van az elefántnak ormánya? Azért, hogy ne kezdődjön olyan hirtelen az a böhöm nagy állat.
Miért vannak a Szádelő sziklái? Hogy ne kezdődjenek olyan hirtelen a  Tátra  hatalmas sziklái.

3 megjegyzés:

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Nagyon szép ez a hely, csodálatos túra lehetett! Nagyon szépek a fotók, élvezettel nézegettem! Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy ezek a gyönyörű helyek messze vannak a lakóhelyemtől. A Bakony is nagyon szép, nagyon szeretem, az a legközelebbi hegyes terep, ami tőlünk elérhető.

Márta néni azéris írta...

Neked viszont az Alpok alja van közelebb, és Ausztria a gyönyörű helyeivel. De a szépség mindenütt jelen van, még a háztetőn is, ha szemünk van hozzá.

Sóvári Andrea (Sovi) írta...

Szuper volt olvasni, hát még élőben ott lenni. Jó volt Veletek lenni, jövőre folytatás, már vannak a fejemben túratervek, melyeket meg is fogok valósítani.

Szeretettel: Andi (Sovi)