2011. október 2., vasárnap

Színesedik a territóriumom

...illetve ez nem territórium, mert az egy terület, amit körbe kellene időnként pisilnem, ez a gát, a Tisza gátja, amin hacsak tehetem, minél gyakrabban elbiciklizek. Mikor meddig, legjobban szeretek Tiszatarjánig, az 25 km, de van, hogy csak az M3-ig, de ha az évnek minden napján  mennék végig rajta, se unnám meg, mert minden nap más. Talán most a legszebb.

 A szőke Tisza. Most éppen ilyen nefelecsszőke. Most, de mikor kinn van, és hordja a hordalékot, akkor  szürkészöld. De szőkének még sose láttam.
 Október ide, vagy oda, ragyog a nap, és mivel igen lenn ragyog, az árnyékok hatalmasra nyúlnak.
 Hát lehet ennél szebb helyeken biciklizni?

És még a naplemente is külön ki akar tenni magáért, nem akar lemaradni a színkavalkádban.

Hazafele összeszedem a szemetet a gáton. Nem azért, mert én dobáltam el, hanem mert tudom, hogy holnap is erre jövök, és holnap is elönt a düh, ha meglátom, és egyszerűbb betenni a csomagtartóba, mint mérgelődni. Az erőmű lakótelepén bedobom a konténerbe. 
Bár ne tenném.
Egy macska, ami a konténerben kukázott, visításnak beillő nyávogással ugrik - mit ugrik, repül- ki belőle, a fejem súrolja,  dobbant a vállamon, az út közepén landol, és eltűnik a bokrok közt. Én bezzeg megmozdulni nem tudok, idő kell, hogy összeszedjem magam annyira, hogy visszaüljek a bringára. 
Na én is kétszer meggondolom, hogy egy konténerbe bedobjak valamit a nélkül, hogy az oldalát megkongatnám. 



Utóirat. Még a Sajó torkolatot soha nem láttam úgy igazán, főleg azért, mert a mi oldalunkról még egy ösvény se vezet hozzá, egy nagy dzsungelen kell átmenni, látni semmit se lehet szinte belőle, de most a  Tisza másik partjáról Tiszadobra menet lefényképezem. Szóval ez a Sajó torkolata. 


 Ez pedig a tiszadobi csodaerdő, ahol a vadszőlő a fák tetejéig fut, és gyönyörű színes kavalkádot fest belőle.
Ez pedig az aznapi naplemente.. Hát igen, lett is szél másnapra erősen, a jó időnek vége, még néha kisüt a nap, de már igen hideg van. De a jó időnek az utolsó percét is kiélveztük.

5 megjegyzés:

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Remek írás, kedves Márta néni!
Borzasztó, hogy ezek a mai macskák milyen neveletlenek tudnak lenni!!!
:-)))

Czkriszta írta...

Ezt a fajta hozzáállást tanítani kellene a mai világban! (És nem csak a szemétre gondolok...)

lilapereszke írta...

De szép az ősz a gáton. Odavarázsoltál engem is, a hegyek szerelmesét.

Teuvo Vehkalahti írta...

Greetings from Finland. This, through a blog is a great get to know other countries and their people, nature and culture. Come take a look Teuvo images and blog to tell all your friends that your country flag will stand up to my collection of flag higher. Sincerely, Teuvo Vehkalahti Finland

Márta néni azéris írta...

Teuven Hello!
Katsoin kuvia, erittäin mukava, mutta valitettavasti en voi kirjoittaa kommentin. Rakastan maassa, kuulin siitä paljon veljeltäni, joka työskenteli siellä vuosia.