2011. szeptember 4., vasárnap

Túra a Bükkben

Bajban vagyok, hogy hogy írjam. A Sebes víz vízmosásában megyünk fel Jávorkút felé, de ez mégsem sebesvízi túra, mert nem kajakkal megyünk, hanem gyalog. A Bükknek tán a legvadregényesebb része. Mikor először jártunk erre, a gyerekek még a nyakunkban utaztak. Most már könnyebb. Szalamandrákat keresünk, egyik legjobb élőhelyük a Bükkben, de sajnos egyet se látunk. Gyönyörű szeptemberi idő, kellemes meleg, de nem túl meleg, szebbet kívánni se lehetne. Elég nehéz terep. Jó, hogy van velem fényképezőgép, erre hivatkozva sűrűn meg-megállok, nehogy úgy tűnjön már, hogy nem bírom szusszal, pedig alig-alig...

                     a pókhálókkal teleszőtt ágakon játszik a napsugár.


   

 Vadregény minden mennyiségben.
 Ezt a gombát észre se vettem volna, ha nem éppen a miskolci gombaszakosztály egyik mikológusa - aki éppen benne gyönyörködött - fel nem hívja rá a figyelmemet. Nagyon ritka gombakülönlegesség, nem a latin, de már a magyar nevét is elfelejtettem.  (de Edit barátnőm kisegített, tönkös kacskagomba, rhodotus palmatus. )
Őszi kikerics lépten-nyomon. Legszebbek a Bolhási pihenőnél.
 Ők pedig a pirosszárnyú keszegek a Sebesvízi üdülő tavában.
 A tavacska.
és hogy teljes legyen az eufóriám, ez a lepke hagyja magát lefényképezni. Vissza lényegesen könnyebb terepen, a Vadászvölgyön jövünk, az ómassai kocsma előtt bukkanunk ki. Nagyon szép nap volt.



És egy kis itthoni. Napok óta minden délután néha két órán át gyakorlatoznak a fecskék a kertünk felett. Eszement cikázásuk miatt nem tudjuk megsaccolni se,  hogy kb hányan lehetnek. Én 6-8-ra saccolom őket, Imre szerint van az 14-15 is, nem tudom. Szinte ki se repülnek a kert "légteréből" mégse tudok egyetlen jó képet csinálni. Legalább ötven kockát törlök ki, amiben nincs semmi, pedig ott vannak a szemem előtt. Összesen ez a pár kép sikerült úgy-ahogy. 




Reggelre egy gigantomán piramisépítő vakond látogatott meg. Ekkora kupacot túrt.

3 megjegyzés:

a Matula ikrek írta...

Köszönjük az újabb túrát, kicsit kifulladtunk, míg végignéztük, de gyönyörű!

Nádasdi Szabó Zoltán írta...

Kézcsókom, kedves Márta néni, gratulálok a nagy sebesvízi gyalogtúrához! Meg a szép fotókhoz!
Üdvözlöm Győrből!

Mariska írta...

Köszi ezt a részletes túrabeszámolót, mintha én is végigjártam volna ......:)