2012. február 27., hétfő

Hernyóselyem a foltvarrásban

Ezt a kis 60x80 centis quiltet azért csináltam, hogy kipróbáljam, lehet-e vele vízesést csinálni, és hogy legyen egy olyan munkám, amit megmutathatok tutorialnak, nem megy pályázatra. Mivel épp a napokban lesz tíz éve, hogy a foltvarró tanfolyamot elvégeztem, ebből az alkalomból a hozzászólók közt ki fogom sorsolni.

 Kezdjük a hernyóselyem festésével. Ehhez egy 90x70 centis selymet ráteszek a kiszuperált fürdőszobaablakra, így tisztán dolgozhatok. Mivel igen pici mennyiségű festék kell a hernyóselyemhez, finom homokkal keverem a porfestéket, és össze vissza rászórom (egy kis easy color, egy kis Ibéria.) Szórófejes spriccolóból ecetes vizet spriccelek rá. A szürkét a szikláknak szórófejessel ráfújom, és néhol kis sötétebbet teszek rá. (középen, ahol a víz lesz, oda nem kellett volna, mert átlátszik a gyapjún, a víz nem lett olyan fehér, ahogy szerettem volna) Betakarom fóliával, és megy a mikróba két perc 500 W. Alaposan kimosom, de szinte alig jön ki festék belőle. Szárítom vasalom.
Ráteszem a buborékfóliára, és most jön rá a gyapjú és a selyemszálak. A gyapjú nagyon finom, 16 mikronos, leheletnyire szétszedve. A selyemszál, amitől a víz csillogását várom, a tetejére. Meg kell mondjam, jobban tetszik így a víz, mint kezelés után. Samponos meleg vízzel megspriccolom.
 Másik bubifóliával betakarom, és jó párszor megsétáltatom rajta a teddyhengert.  Erre csak itt van szükség, ha sálat nemezelek, akkor ez kimaradhat.
 Feltekerem egy szivacs csőre,  három helyen összekötöm, és 10 percig síkálom. akkor kibontom, és a másik végéről tekerem fel, hogy mindenütt egyformán érje a simogatás. Gyengéden síkálgatom összesen 5x10 percig. Ez alatt a hernyóselyembe szépen beletapad a gyapjú.  Kiöblítem, és kiterítve hagyom megszáradni.
 Ilyen száradás után. Sajnos a víz nem elég fehér, ezért csillogásnak majd tűzéskor egy kis angelinát tűzök rá.
 Most jön az érdekes. A gyapjú összekapta a selymet, ezért a szendvicselés egy kis furfangot igényel. A hátlap és a vlies után, szükséges még egy réteg vlies oda, ahol nincs gyapjú. Ilyen darabokat szabok még a vliesből, és ezt is aláteszem. Így már kisimul a hupni.
 A tűzés vonalait úgy választom meg, hogy illeszkedjen a tájba. A víznél hajtűkanyarokat varrok, a szikláknál kődarabokat. A fákon sokat törtem a fejem, hogy legyen valami fa jellege, de aztán elvesztettem a fonalat, és egyenesek közt kukacok lettek.  A két réteg vlies miatt vastagabb, plasztikusabb a tűzés. A gyapjú felett a kis domború tűzőtalpat használom, hogy ne akadjon bele a szál.

Ez a végeredmény. 
Ez a technika érdekes játék. Nyilván nem lehet vele konkrét alakzatokat csinálni, de vizet, tüzet, északi fényt, vagy csak egyszerűen egy modern munkát, csak úgy, a magunk örömére lehet. 
A hozzávalókat be lehet szerezni interneten Leknert Renátától, etenhakikukacaolpontcom  tól.  
Várom a hozzászólásokat, és egy hét múlva kisorsolom.









22 megjegyzés:

Lonci (Győr) írta...

Hahó!!!! Örülök, hogy TE már nekiláttál:-)))
Gyorsan jelentkezek is rá!
További sok szép ilyent:-)))

Laurendilla írta...

Drága Márta néni! Mindig azon agyalok, hogy vajon az ezernyi teendőd mellett mikor??? van időd ilyesmire?? :)) Kiötletelni, beszerezni, festeni, simogatni, varrni, tűzni... ezennel :D beállok a sorba.
Gratulálok a 10 éves varráshoz, ötleteidhez, kitartásodhoz, újításaidhoz, friss fiatalos hozzáállásodhoz!!! csókollak

Vargáné Mária írta...

Nagyon tetszik, szép harmonikusak a zöldek a szürkés színekkel!
Azért szeretném én megnyerni, mert ebben az életemben (és a következőben sem) tudnék még csak hasonlót sem kitalálni, sem megvalósítani!

borcsamama írta...

inforsit eloporaMárta néni!

Még jó néhány ilyen ötletteli , eredményes, termékeny, tíz évet kívánok Neked és persze magunknak is. No és a humorodat is imádom.
A képed nagyon tetszik. Megint egy olyan kisérletezős, Mártanénis csoda.
Persze hogy én is szeretném megnyerni!!!

dalia írta...

csodás, rajongok ezért a zöldért.

Eorby írta...

Márta néni!

Még nagyon sok termékeny és ötletes kreatívkodás kívánok neked. Én csak ámulok a munkáid láttán!!! A kiskakas és a török...., de imádtam (aztis!!!)! Szóval, ha egy eredeti Mártnéniazéris-t, hát nagyon boldog lennék!!

Névtelen írta...

Kedves Márta! A kreativitásod még nem érte el a csúcsát szerintem. Szemem se rebbent, látva a mesebeli vízesést. Mindig meglepsz minket valami csodával. Ha én nyerem, jótékony célra ajánlom fel. Nagyon jó helyre jutna. Jó messzire. Gratulálok az évfordulóhoz! Teljen sok örömöd még a varrásban!
Farkasné Margó

Maria írta...

Nagyon szép lett ez a munkád is.

Czkriszta írta...

Nagyon tetszik a megnyerhető munkád, szeretném is ha az enyém lehetne,DE már az is nyeremény ha olvashatom a blogodat. Ki kellene adni az írásaidat!

Mariska írta...

Milyen munkáid lesznek mondjuk 10 - 20 - 30- év múltán, ha az első tíz évben idáig fejlődtél? (na majd figyelek és meglátjuk! :))))
Kívánok jó sok ötletet és egészséget a megvalósításukhoz

Bejus70 írta...

Ó, Mártanéni, eszméletlen a lendületed!

ezkriszti írta...

Köszönöm az infókat és persze hogy jelentkezem egy valódi, Márta néni féle hernyóselyem képért! :)

szilcsil írta...

én is beállok a sorba.
Drága Mártanéni, nagyon sokszor 10 évet még ilyen kreatívan.Fantasztikus vagy. Alig tudom kivárni a bejegyzéseidet és mindig ámulok a csoda dolgaidon. Jó lenne ujra találkozni :)
csilla

Hopi-Patch írta...

Gratulálok!
A 10 éves évfordulóhoz és a fantasztikus munkáidhoz is!
Azt kívánom, hogy még sokáig örvendeztess meg bennünket alkotásaiddal, írásaiddal!
Mónika

GLK8 írta...

A vízesés tökéletes, a kép még nem az igazi, kellene rá némi élet.
Egyébként én is szeretném megnyerni.

Klári

ildikó írta...

A kísérletező kedved csodálatra méltó, mint ahogyan az eredménye is !

Trudi írta...

Mindig csodálom, hogy miket találsz ki! Most például inspirációt kaptam, hogy megvarrjam végre a Plitvicei tavaknál készített fotóim alapján a képeket végre. De azért boldog lennék, ha megnyerném ezt a szépséget!

Névtelen írta...

Kedves Márta néni,
biztosan nem tudnám utánad csinálni, már az olvasásba is beleszédültem! Viszont szívesen tanulmányosznám közelebbről is!:)
Kati

zazálea írta...

nemcsak,hoyg érdekes játék, annál azért több,én úgy látom

Márta néni azéris írta...

Lányok, számokat húztam, a 19 számmal, a hatos jött ki. Kérem a hatos hozzászólót, hogy a postacímét, nevét SMS-ben küldje el a 0670 6520629-re, mert nálam éppen szolgáltatóváltás van az interneten, és bármelyik percben elmúlik a netezés.

F.Gina írta...

Játékon kívül is mondom, hogy csodás lett! (Gondolom, már sorsoltál :))

vadrózsa írta...

Szia Mártika!
Régen jártam itt, de most sétára indultam nálad. A Vízesés lélegzet elállítóan gyönyörű!!!
Köszönöm az élményt!
Az elkövetkezendő 10-20-30 évre még sok szép ilyet Neked!
:-)